Nyomtatás
2012. november 11., vasárnap 11:01

Ansmann Racing – DNA

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

 Ansmann Racing DNA - az új 1:10 2WD buggy

DNA ss

2012 tavaszán szinte a teljes Racing divízió kivált az Ansmann családból. Az így létrejött Absima nevű cég európai kizárólagosságot kapott a gyártó és fejlesztő Team-C termékeire. Ilyen módon az Ansmann Racing teljes termékskála váltásra kényszerült – hiszen az eddig forgalmazott autóinak jelentős része (MadRat, Macnum, Blizzard, X2, X2C, X4, SC2, SC4, Deuce, X8, stb.) mind Team-C gyártmányok voltak.

Az Ansmann Racing óriási energiát fektetett az új termékskála kialakítására, melynek eredményeképpen a nyár végén már megjelentek az új szervók, akkumulátorok, szerszámok, táskák és kiegészítők.

Az autók tekintetében októberben piacra került a Virus 2.0, 1:8-as buggy továbbfejlesztett v3.0-ás verziója. Ez ugyan megmutatta a cég saját fejlesztésű autóira épülő jövőbeni irányvonalát de nyilvánvalóan sok újdonságot nem hozott, hiszen egy méltán sikeres modell tökéletesítéséről volt csak szó.

Az 1:10-es méretarányban új autó fejlesztésébe kezdett az Ansmann Racing – ez lett a DNA.

Mivel az autó teljesen formabontó, ezért fenntartásokkal kezdtem neki a napokban érkezett első példány vizsgálatának.

Az RTR (Ready to Run – menetkész) csomag tartalma:

 • Készreszerelt autó (elektronikával: szabályzó, szervó, motor)
 • 2.4 GHz rádió (Ansmann Racing W5)
 • Használati utasítás
 • Pótalkatrészek és különböző tányérok a teleszkópokhoz

 dscn1241s

Amit a csomag nem tartalmaz, de a használathoz szükséges:

 • akkumulátor (NiMh, vagy LiPo)
 • akkumulátortöltő
 • elemek/akkumulátorok a rádióhoz (8db AA)
 • szerszámok

 dscn1242s

 Adatok:

 • Hossz: 405 mm
 • Szélesség: 255 mm
 • Magasság: 155 mm
 • Keréktáv: 283 mm
 • Méretarány: 1:10
 • Súly: 1450 g
 • Áttétel: 8,8:1
 • Első gumi: 90 x 32mm
 • Hátsó gumi: 90 x 40mm

 dscn1244s

A kocsit a karosszériától megszabadítva látszik, hogy 1:5-ös méretarányú off-road autóknál látott különleges al- és felváz megoldást választottak. Az autó két oldalán függőlegesen elhelyezkedő, könnyített alumínium váz adja meg a DNA szembetűnő karcsú alakját. Az esztétikum mellett ez a felépítés kivételesen erős szerkezetet eredményez.

Erre a masszív, de karcsú és könnyű felépítményre vannak rögzítve a rugalmas műanyagból készült bukócsövek amelyek Short Course Truck-oknál megszokott keretbe foglalják szinte a teljes autót az orrától a farmotorig. Aki használ SCT-t az pontosan ismeri ezeknek a „mászókáknak” a gyakorlati előnyeit. Ezek a rugalmas anyagból készült bukócsövek elvezetik a hirtelen ütésekből keletkező erőhatásokat – ezáltal kivételes védelmet nyújtva az autó törékeny elemei számára.

E mellett az autón hosszában elhelyezett bukócsövek a kivételes statikai tulajdonságot kölcsönöznek, ami különleges technikai megoldásokra adnak lehetőséget. Ilyen például az, hogy az autón gyakorlatilag nincs – a szokásos értelembe vett – első és hátsó torony. Ami pedig nincs, azt nem is lehet eltörni…

Igen praktikus és hasznos a DNA szárnya. A dőlésszöge egy csavarral állítható az anyaga pedig olyan rugalmas hogy minden gond nélkül karikába lehet hajtani – ráadásul igen jól is néz ki. Kis dolognak tűnhet ez, de az eltöredezett Lexan szárnyak folyamatos cseréje igen bosszantó… (és költséges is)

 dscn1245s

A DNA-n nem csak a függőleges vázak vannak alumíniumból.

Fémből van az alváz elején az előtétlemez, a kocsi tetején a bukócsövezést fedő lap, az első torony és a kormányművet körbefgolaló elem, és a hátsó törnyot „szimbolizáló” alkatrész is.

Gyakorlatilag az autó összes kritikus pontja fém alkatrészekkel van kiépítve.

 A DNA különlegességei közé tartozik az akkumulátortartó is, amely az autó alján egy nyitható rekesz. Így az akkumulátor súlypont szempontjából ideális helyen van, ráadásul ez a hely tökéletesen védett. Nagy előnye ennek a kialakításnak, hogy az akkucsere a karosszéria levétele nélkül egyszerűen megoldható – így a DNA esetében a karosszériát használat közben sosem kell elmozdítani, hiszen minden kapcsoló és csatlakozó elérhető enélkül is.
A karosszéria mindössze esztétikai célokat szolgál.

 dscn1246s

A kormánymű és a szervó a kocsi orrában egy kemény műanyagfedéllel óvott rekeszben van elhelyezve. Négy csavar eltávolítása után könnyedén hozzá lehet férni a szerkezethez.

 dscn1247s

Jól látható, hogy a DNA eleje alul-felül fém burokba van foglalva. Az is látható, hogy a bukócsövek előröl és hátulról is támasztják a levegőben „lógó” első tornyot.

A szervóházban akad még némi hely, ide esetleg el lehet rejteni a vevőt a jövőben…

 dscn1248s

Az autón elől dupla lengőkar található – ebben a méretarányban, 2WD autónál igen egyedi ez a megoldás. Gyakorlatilag „tank” szerű eleje van egy sudár szöcskének.

A felső lengőkar körbeöleli a teleszkópot. Így a lengéscsillapítók kivételesen védett helyre kerültek.

 dscn1249s

Az első tengelyek fixen vannak rögzítve. A csapágyak (a DNA teljes egészében minőségi golyóscsapágyakkal van ellátva!) a felni belsején és külsején vannak elhelyezve.

Magát a kereket egy peremes csavar fogja fel a kerékagyra.

A kormányösszekötők és a felfüggesztések összekötői is állítható menetes szárakkal vannak ellátva – szétszerelés nélkül állítható a futómű és a kormány.

 dscn1250s

A „Desert Buggy” kinézetet és kivételes statikát biztosító bukókeret alá került be a vevő, a szabályzó és a kábelezés.

Ezeket kis munkával lényegesen szebben is el lehet helyezni. Hely van még az autóban – tehát ez mindenkinek az ízlésére és ügyességére van bízva.

 dscn1252s

A hátsó, meghajtott kerék a „kutyacsontos” fém kihajtás végén a szokásos megoldással van rögzítve – stift és 12mm-es hatszög.

 dscn1251s

A bukókeret ami a kocsi hátulján a motort is körbefogja. Ötletes és nagyon praktikus a kapcsolónak kialakított hely – védett, de elérhető.

A DNA lelke: a hajómű és a kihajtás.

Gyárilag acél pinionnal érkezik az autó, a spúr széles és masszív. A hajtásnak gyönyörű a hangja.

Természetesen a kuplung állításához nem kell szétszerelni az autót – egy gumisapka levétele után egy 5.5mm-es dugókulccsal hangolható.

 dscn1253s

A spúrkerékre épített csúszókuplung nem a szokásos teflon betéteket kapta – annál karcosabb anyag került a szerkezetbe. A kuplung két oldalán alumínium helyett acéltárcsákat találunk. A tárcsákat szorító rugó erősen túlméretes, ezáltal a kuplung könnyedén hangolható – erre szükség is lehet a viszonylag erős motor és a fogaskerekes differenciálmű miatt.

 dscn1254s

Egy újabb érdekesség – a hátsó lengőkar tengelyek nem simán a műanyagban mozognak. A tengely mindkét végén fém persely található – ez megy bele a brutális méretű tengelytartóba.

Itt bőven van anyag minden irányban, nagyon masszívnak és strapabírónak tűnik a teljes felfüggesztés.

 dscn1255s

A hajtóművet négy szép nagy csavar rögzíti a motortartóhoz. A motortartó anyaga első ránézésre minőségi alumínium benyomását kelti, ráadásul a vastagsága is imponáló – nem valószínű, hogy a csavarok bármikor is beleszakadnának és kellő hűtést is biztosít a motornak.

 dscn1256s

A hajtóműben ideális állapotok – kevlár fogaskerekek, minőségi csapágyazás.

 dscn1258s

A differenciálműben szintén kevlár kúpkerekek dolgoznak. A szerkezetben nincs O gyűrű a kihajtásoknál, illetve nincs tömítés a házon sem.

Ez azt jelenti, hogy zsírral lehet csak feltölteni – a szilikonolajat valószínűleg eleresztené.

Ez lehetne hátrány is, de annak tudatában hogy a hátsó hajtásnál amúgy is nagyon könnyű olaj kellene (kisebb, mint 1000-es) ezért ide a zsírozás tökéletesen megfelel.

A kúpkerekek és a ház között mindenhol fém csúszógyűrűk, ahogy kell. Érdekesség, hogy az alapos összeszerelés – ami az egész kocsira jellemző – itt is látszik. A két nagy kúpkerék alatt a csúszógyűrűknél olaj található, míg a difi belsejében zsír. Ritka, hogy még erre is figyelnek.

 dscn1259s

Az autóhoz az Ansmann RacingX Amp” névre keresztelt szabályzója és W5-ös rádió jár.

A szabályzó előre/fék/hátra üzemmódban működik. Állítható rajta a LiPo és hővédelem – illetve be lehet kalibrálni a végállásokat.

Köszönhetően a kereszthornyos csavaroknak a DNA könnyen szerelhető, az alapvető karbantartási feladatokhoz nem szükséges semmiféle speciális szerszám.

Az RTR autó összeszerelési minősége kiváló. A szétszerelés során sehol nem találtam hiányosságot. A csavarok mindenhol feszesen meg voltak húzva, az összes fémes kapcsolt be volt ragasztva és a zsírozás/olajozás is példásan rendben volt.

Mindent egybevéve a DNA nem csak kinézetre különleges, hanem az alkalmazott technikai megoldások és anyagok tekintetében is egyedi.

A DNA-val a gyártó Ansmann Racing azokat a hobby modellezőket célozza meg akik minőség tekintetében nem hajlandóak kompromisszumot kötni - és ezért áldozni is hajlandóak.

Linkek:

A termék lapja az RCRulez.hu webshop-ban

A gyártó honlapja

Topik az RcHUB fórumban

Az autó dokumentációja

Megjelent: 6343 alkalommal Utoljára frissítve: 2012. november 11., vasárnap 17:01

Legfrissebbek a szerzőtől: HUB Admin

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned