2014. március 03., hétfő 20:56

Balaton-Ring (Balatonfűzfő) v1.0-tól, a v3.0 felé...

Írta: 
Értékelés:
(1 szavazat)

Egyszer volt hol nem volt, volt pár lelkes modellező. Egyikőjük elkapott valami RC kórt, és végig fertőzte a barátait, és munkatársait. Na ebből alakult ki a Balaton Ring Team.

V1.0 a parkolóban autózás tovább fejlesztett változata:  a homokos strand foci pályán való autózás.

ros palyak fuz 1

V1.9 Aztán jött az első nyár és a foci pályát átvették a strandolók. Ezzel meg kezdődött a vándorlás. És így jutottunk el az első komolynak vélt, de mindenesetre fáradságos munkával elkészült pálya nyomvonalhoz.

ros palyak fuz 2

Az elkészülte után, máris kezdődtek az „Teli tank!” nitrós buggy versenyek. Ezekből a vére menő küzdelmekből - mert hát vért izzadtunk a sok borulás miatti futkározásból adódóan - jött a gondolat: a profi versenyeken való indulás. Itt már a csapat egy része megrendült, de őket pótolták új lelkes és ambiciózus modellező barátok.

ros palyak fuz 3

Eltelt egy év közös versenyeken való komolytalankodás. Bejártuk az országot keresztbe-hosszába. Örültünk mindennek, amit a másik pályákon láttunk és tapasztaltunk. Na, ekkor jött az az elvetemült, és nem eléggé megfontolt gondolat, hogy építsünk mi is egy ilyen frankó pályát, hogy ezt a jó kis elfoglaltságot otthonunkhoz közel is tudjuk művelni. Kellő bölcsesség híján bele is vágtunk az építésbe.

V2.0 Mi kell a pálya építéshez? Béreltünk egy fekete salakos elgazosodott, de atom sík területet. Gondoltuk kell föld, ezért hozatunk 21 nyerges kamionnyi, 380t agyagot. Szerencsére nem álltunk neki kézzel inkább hívtunk gépeket. Kimértük a nyomvonal széleit és elstartolt az építés. Még a talicska is fénysebességgel ment, hogy elkészüljünk az első versenynapra.

ros palyak fuz 4

Az emelvényünk egy 2,6m magas 10m hosszú és 2m széles vas szerkezet. 1995-ben álltam rajta utoljára, mert tudni kell, hogy Balatonfűzfőn ezelőtt 20 évvel már voltak autómodell versenyek 1/10-es kategóriában Csehszlovák részvétellel.

ros palyak fuz 5

Schweizer Danival egy pályán 1995-ben és 2013-ban. Ez a nem mindegy. :)

Aztán elkezdődött a végeláthatatlan karbantartás-fejlesztés-karbantartás-fejlesztés-karbantartás. Mára a kemény mag is csak némám fogja a lapátot, a kaszát, a gereblyét és dolgozik azért, hogy egy jót autózhasson, és ezt másokkal is megoszthassa. Megveregethetjük a saját vállunkat amiért, időt, pénzt nem sajnálva dolgozunk ezen a pályán.

V2.9 a pálya komoly csinosításokon esett át. A 280 méter hosszú 4-5 méter széles kemény agyagos nyomvonal több ugratót is tartalmaz. Vannak 2x2-es 4 hupliból állók, vagy nagy tempójú hosszú asztalok. Mindegyiket úgy terveztük, hogy akár 1/10-es autóval is teljesíteni lehessen. A nyomvonal széleit 80mm-es fekete Drain csővel jelöltük körbe. Ami jelent kb 600m csövet és 400db hegesztett karót. Az ugratókat leszőnyegeztük, és az oldalát támfalkővel kiköveztük ezzel megóvva az eróziótól. Egy balos kanyar le van fedve linóleummal, itt aztán lehet driftelni. A döntött kanyarok külső íveit narancssárga hálóval biztosítottuk, ez sokat segített a beláthatóságon is.

A pálya sajnos jelenleg fix áramvételi lehetőséggel nincs ellátva ezt mindig az adott alkalomra oldjuk meg. Ennek megoldásához, még sok pénznek kell összegyűlnie a kasszában. :(

ros palyak fuz 6

ros palyak fuz 7

A Balaton Ring 2013-ban

V3.0 A pálya idén is fejlesztéseken fog át esni. Új nyomvonal 2014-ben!!!

  • Az egyik cél az SCT és 1/10 mezőnynek megfelelő mértékben rövid nyomvonal kijelölése. Ennek érdekében a nagy jobb oldali döntött kanyar közepétől vissza lesz fordítva a mezőny, kihagyva a döntött végi és utáni ugratókat. Az ez utáni ugratók, és nyomvonal marad egészen a fenti képen látható fehér pólós kaszálós ember melletti ugrató utánig. Itt a nyomvonal nem fog jobbra kanyarodni, hanem egyenesen bele megy a kép elsó részén lévő hosszú lapos ugrató oldalába. Ott felmenve, balra fordulva folytatódik a hajsza a célegyenesben, ahova 1/10-es versenyen sikánokat és mobil ugratókat teszünk.
  • A másik cél az 1/8-as mezőnynek kicsit hosszabb, technikásabb nyomvonalat adni. Ehhez a fenti képen a látható fehér pólós kaszálós ember melletti ugratóról le érkezve nem 90 fokban kell majd jobbra fordulni, hanem 180 fokban vissza a kaszálós ember felé, aztán újra 180 fokkal balra fordulva, a kép bal alsó sarkán lévő balos 180fok-os döntött kanyarba oldalról be csatlakozik a nyomvonal. Ezzel ez a 180 fok-os kanyar 90 fok-os lesz, ami könnyebbé teszi a hosszú lapos ugratóra való rátalálást.

A munkánk meghozza a 2014-es idényre a gyümölcsét, mivel három új sorozat futama is megrendezésre kerül a Balaton Ring-en.

2014.05.24 Kóla&Csoki Derby (1/10, 1/8)

2014.06.22 RC Offroad Series ROS III. (SCT, 1/8)

2014.07.26 Kóla&Csoki Derby (1/10, 1/8)

2014.08.10 West RC Offroad Series WROS IV. (SCT, 1/8)

 

Várjuk szeretettel az új tagokat! Keressetek az RCHub-on a Szanyin nick alatt!

 

írta: Szanyi Norbert, 2014.03.08.

 

 

Megjelent: 3502 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. április 17., péntek 22:27

1 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned